Europees bandenlabel

 

Een woordje uitleg bij het Europees bandenlabel

Het Europees bandenlabel biedt belangrijke informatie over de veiligheid en milieuaspecten van een band. Het helpt u banden te vergelijken op basis van drie criteria: grip op nat, brandstofefficiëntie en geluid.

Waar vind ik het?

Het is wettelijk verplicht om het label op de band te vermelden. . Als u geen label op de band vindt, kunt u uw dealer ernaar vragen of de labelscore opzoeken op onze website.  

Brandstofefficiëntie

Wist u dat banden tot 20% van het brandstofverbruik van uw voertuig voor hun rekening nemen? Banden met een hoge brandstofefficiëntie leveren u meer kilometers per tank en een lagere CO2-uitstoot op.

Wat maakt een band brandstofefficiënt?

Eenvoudig gesteld vereisen brandstofefficiënte banden minder energie om te rollen. Dat leidt uiteindelijk tot een lager verbruik van brandstof.

Hoe wordt brandstofefficiëntie ingedeeld?

Brandstofefficiëntie is ingedeeld in klassen van A tot G op een kleurgecodeerde schaal. 

A (groen) = de hoogste score voor brandstofefficiëntie.

G (rood) = de laagste score voor brandstofefficiëntie.

Klasse D wordt niet gebruikt voor personenwagens.

Wat deze klassen betekenen

Het verschil tussen klassen A en G kan tot uiting komen in een 7,5% lager brandstofverbruik. Om dat concreet te maken, kan de keuze voor banden van klasse A een besparing van meer dan 6 liter brandstof per 1.000 kilometer opleveren in vergelijking met banden van klasse G.* 

Bij een gemiddelde benzineprijs van € 1,50 per liter levert dat een besparing op van meer dan € 300 tijdens de levensduur van de banden

En ook mooi meegenomen: u vermindert uw impact op het milieu!

*Gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 8 liter/100 km, een brandstofprijs van € 1,50 /liter  een gemiddelde kilometrage van 35.000 km. De werkelijke brandstof- en kostenbesparingen kunnen verschillen, afhankelijk van, onder andere, de bandenspanning, het gewicht van het voertuig en de rijstijl.

Welke andere factoren hebben nog een invloed op het brandstofverbruik ?

Een lage bandenspanning.

Als uw banden niet op de correcte bandenspanning staan, verhoogt dat de rolweerstand en vermindert het de grip op een nat wegdek.

Het gewicht van uw voertuig.

Hoeveel uw auto weegt en hoe u rijdt, kunnen ook een groot verschil maken. U kunt uw brandstofverbruik verlagen door milieuvriendelijker te rijden (‘eco-rijden’).

De hier getoonde labelwaarden zijn louter bedoeld ter illustratie. De waarden voor een bepaald bandentype of een bepaalde bandenmaat kunnen verschillen.

Grip op nat

Banden met een hoge grip op nat wegdek stoppen sneller op natte wegen dankzij een kortere remafstand.

Wat is grip op nat?

‘Grip op nat’ is het vermogen van de band om ook in natte omstandigheden grip te houden op de weg. De EU-index focust op slechts één aspect, namelijk het remvermogen op een nat wegdek.

Hoe wordt grip op nat ingedeeld?

Grip op nat wordt ingedeeld in klassen A tot F: 

A = hoogste klasse.

F = laagste klasse.

Klassen D en G worden niet gebruikt voor personenwagens.

Wat betekenen deze klassen

In een noodsituatie kunnen enkele meters een groot verschil maken. Als een personenwagen een noodstop maakt bij 80 km/u, zal een band met labelscore A 18 meter sneller stoppen dan een band met labelscore F.*

Opmerking: Houd steeds de aanbevolen remafstand voor ogen wanneer u rijdt.

*Indien gemeten volgens de testmethode die is vastgelegd in Regulation EC 1222/2009. De remafstand hangt ook af van de rijomstandigheden en andere factoren.

De hier getoonde labelwaarden zijn louter bedoeld ter illustratie. De waarden voor een bepaald bandentype of een bepaalde bandenmaat kunnen verschillen.

Rolgeluid

Een deel van het geluid van een voorbijrijdende auto is afkomstig van de banden. Door een band te kiezen met een goede geluidsindex kunt u de impact van uw rijdende auto op de omgeving verminderen.

Wat wordt er gemeten door de Europese geluidsindex?

De Europese index meet het externe geluidsniveau van de band in decibels.

Aangezien slechts weinig mensen vertrouwd zijn met decibelwaarden, wordt een luidspreker met zwarte golven afgebeeld om duidelijk te maken hoe luidruchtig een band is. Hoe meer golven, hoe luider de band.

1 zwarte golf: stil (3 dB of meer onder de Europese limiet).

2 zwarte golven: matig (tussen de Europese limiet en 3 dB minder).

3 zwarte golven: luid (boven de Europese limiet).

Wat deze indeling betekent

Het decibelniveau wordt gemeten volgens een logaritmische schaal. Een stijging van slechts enkele decibels betekent al een groot verschil in geluidsniveau. Een verschil van 3 dB staat zelfs voor een verdubbeling van het door de band geproduceerde externe geluid. 

En als je bedenkt hoeveel duizenden auto's er elke dag over onze wegen rijden, is het duidelijk dat als al die auto's banden met een lage geluidsindex zouden hebben, onze steden en wegen heel wat rustiger zouden zijn.

Naar Hoogendoornwheels banden

 

 

Wij staan voor je klaar!

Bekijk onze vestiging
Hoogendoornwheels