Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Als het om veilig rijden gaat, is het hebben van de juiste autobanden voor het seizoen essentieel. Afhankelijk van waar u woont en het klimaat kan het nodig zijn om tussen zomer- en winterbanden te wisselen. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee?

Profiel

Het profiel van de twee soorten banden hebben uiteenlopende eigenschappen. Winterbanden hebben dieper en agressiever profiel dan zomerbanden. Dit geeft betere grip in koude en natte omstandigheden. Ook is het profiel van de winterbanden uitermate geschikt om water en sneeuw efficiënt te evacueren en aquaplaning te voorkomen.

verschil-tussen-zomer-en-winterbanden

Temperatuur

Zoals de naam al zegt zijn winterbanden beter geschikt voor koudere temperaturen. Zomerbanden zijn ontworpen voor warme, zomerse temperaturen. Deze banden presteren het beste bij temperaturen boven de zeven graden Celsius.

 

Rubber samenstelling

Omdat de soorten banden voor andere temperaturen bestemd zijn, is het rubber waarvan ze gemaakt zijn ook van verschillende hardheid. Zomerbanden moeten door het droge wegdek tijdens hitte harder en stugger zijn. De banden zullen hierdoor minder last hebben van de hitte en minder snel vervormen dan zacht rubber. Winterbanden zijn juist gemaakt van zachter rubber. De banden blijven zo flexibel in koude periodes.

Rolweerstand

Winterbanden hebben een grotere rolweerstand dan zomerbanden. Het rijden met winterbanden in warme, zomerse omstandigheden kan voor een overmatig brandstofverbruik zorgen. Met de hoge brandstofprijzen van tegenwoordig is het dus niet gunstig om met winterbanden te blijven rijden in de zomer. Laat uw banden op tijd door ons verwisselen om dit te voorkomen.

 

Verwissel uw banden

Het rijden met zomerbanden in de winter kan ervoor zorgen dat de banden hard en bros worden. Door de agressieve profiel van winterbanden hebben deze juist minder grip op een droog wegdek. De banden hebben hierdoor weinig grip en verminderde remwerking wat erg gevaarlijk kan zijn.

 

Wil jij jouw banden laten wisselen kom dan in contact met Hoogendoorn Velgen om de beste service te ontvangen en dit snel te laten doen.

 

Wij staan voor je klaar!

Bekijk onze vestiging
Hoogendoornwheels