Hoe bescherm je je autovelgen bij het gebruik van sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn een onmisbaar accessoire voor elke automobilist die in de wintermaanden de weg op gaat. Echter, niet alle sneeuwkettingen zijn geschikt voor elke auto. Veel moderne auto's hebben vaak weinig ruimte in de wielkast, wat betekent dat hoe

Keuze van Sneeuwkettingen

Bij het uitzoeken van sneeuwkettingen is het van groot belang dat u kettingen kiest die passen bij de velgen van uw auto. Een verkeerde keuze kan namelijk leiden tot onherstelbare schade aan uw velgen. Gelukkig bestaan er sneeuwkettingen die zijn ontworpen zodat ze extra bescherming bieden aan uw velgen. Dit type kettingen is vaak voorzien van een speciale coating of een beschermend laagje dat direct contact tussen de ketting en de velg minimaliseert.

 

Het is belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden waarin u de sneeuwkettingen gaat gebruiken. Zo zijn er kettingen die speciaal ontworpen zijn voor extreme weersomstandigheden en bergachtige gebieden, terwijl andere beter geschikt zijn voor lichtere sneeuwcondities.

 

Vergeet niet om de sneeuwkettingen voor vertrek te passen en uzelf vertrouwd te maken met het bevestigingsmechanisme. Dit zorgt ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan wanneer u ze onderweg nodig heeft. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

 

Juiste Installatie

Het is belangrijk om sneeuwkettingen correct te installeren, aangezien een verkeerde montage schade aan uw velgen kan veroorzaken en gevaarlijk kan zijn voor uw rijgedrag. Zorg er daarom altijd voor dat de kettingen goed strak en gelijkmatig over de banden zijn aangebracht. Dit helpt om wrijving en dus slijtage op de velgen te verminderen.

 

Voordat u begint met de installatie, lees de instructies die bij de sneeuwkettingen zijn geleverd aandachtig door. Elk type sneeuwketting kan een iets ander bevestigingssysteem hebben, en het is belangrijk dat u de specifieke stappen voor uw kettingen begrijpt.

 

Plaats de auto op een vlakke, stabiele ondergrond en zorg ervoor dat de handrem is ingeschakeld. Spreid de kettingen uit op de grond naast de banden die u gaat voorzien van kettingen. Pak ze op en leg ze over het loopvlak van de banden. Trek ze vervolgens voorzichtig aan de achterkant van de banden samen en bevestig ze volgens de instructies.

 

Controleer of de kettingen goed aansluiten op de banden en of er geen losse delen zijn. Een te losse ketting kan tijdens het rijden losraken en de auto beschadigen, terwijl een te strakke ketting de band of velg kan beschadigen. Rijd na installatie een kort stukje en controleer de kettingen opnieuw. Het kan nodig zijn om ze na een korte rit bij te stellen, aangezien ze zich kunnen zetten.

 

Het is ook raadzaam om deze procedure een paar keer thuis te oefenen voordat u daadwerkelijk de sneeuwkettingen in een winterse omgeving moet aanbrengen. Zo bent u beter voorbereid en kunt u sneller en veiliger handelen wanneer het nodig is.

 

Rijsnelheid

Wanneer u rijdt met sneeuwkettingen is het verstandig om uw snelheid laag en constant te houden. Sneeuwkettingen zijn ontworpen om extra grip te bieden in sneeuwrijke en ijzige omstandigheden, maar ze zijn niet geschikt voor hoge snelheden. Te snel rijden met sneeuwkettingen kan leiden tot een aantal problemen, waaronder het losraken van de kettingen. Als de kettingen losraken, verhogen ze niet alleen de kans op beschadigingen aan uw velgen, maar kunnen ze ook andere delen van uw auto beschadigen en zelfs een verkeersgevaar vormen.

 

De meeste fabrikanten adviseren een maximale snelheid van ongeveer 30 tot 50 kilometer per uur wanneer u sneeuwkettingen gebruikt. Deze snelheidslimiet helpt om de kettingen op hun plaats te houden en minimaliseert de impact op uw auto. Het is belangrijk om deze snelheidslimieten te respecteren voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers.

 

Bovendien moet u ook abrupte manoeuvres vermijden, zoals snel optrekken, hard remmen of scherpe bochten maken. Dergelijke acties kunnen de sneeuwkettingen onder ongewenste spanning zetten, wat kan leiden tot slijtage of breuk.

 

Het is verstandig om uw rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. In sneeuwrijke en ijzige omstandigheden, waar sneeuwkettingen vereist zijn, kan de weg glad zijn en is voorzichtigheid geboden. Door uw snelheid laag en constant te houden, vergroot u uw controle over het voertuig en vermindert u de kans op ongevallen.

 

Reiniging na Gebruik

Ook het reinigen van zowel de sneeuwkettingen als de velgen van uw auto na gebruik wordt aangeraden om te doen. Sneeuwkettingen kunnen vuil en zout resten van de weg verzamelen, wat op termijn kan leiden tot corrosie. 

 

Begin met het verwijderen van de sneeuwkettingen volgens de instructies. Schud ze vervolgens goed uit om los vuil te verwijderen. Spoel de kettingen af met schoon water om zout en ander weg debris te verwijderen. Voor een grondige reiniging kunt u een zachte borstel gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat u alle delen van de kettingen bereikt, inclusief de sluitingen en de spanners.

 

Laat de kettingen volledig drogen voordat u ze opbergt. Dit helpt roestvorming te voorkomen. Bewaar de sneeuwkettingen op een droge plaats, bij voorkeur in de originele verpakking of een beschermende tas.

 

Wat betreft de velgen van uw auto, is het raadzaam om deze ook te wassen na het gebruik van sneeuwkettingen. Gebruik een zachte spons of borstel en een mild reinigingsmiddel om vuil en zout resten te verwijderen. Spoel de velgen daarna goed af met schoon water.

Wij staan voor je klaar!

Bekijk onze vestiging
Hoogendoornwheels