De evolutie van Velgen in de Formule 1

Wanneer we het hebben over de Formule 1, gaat de aandacht vaak uit naar de krachtige motoren, aerodynamische ontwerpen en de vaardigheden van de coureurs. Maar een belangrijk - en vaak over het hoofd gezien - component van een F1-auto is de velg. De evolu

Historisch perspectief
In de begindagen van de autosport waren velgen vooral functioneel en minder gericht op prestaties. Ze waren gemaakt van staal en het primaire doel was om de band op zijn plaats te houden. Maar met de opkomst van de Formule 1 in de jaren '50 en '60, begon het belang van lichtgewicht materialen duidelijker te worden. Magnesiumlegeringen werden populair vanwege hun combinatie van sterkte en lichtheid.

Technologische sprongen

Carbonvezel, een materiaal dat nu in bijna alle aspecten van een F1-auto wordt gebruikt, heeft ook zijn weg gevonden naar de velgen. Met hun superieure sterkte-gewichtsverhouding bieden carbonvezel velgen aanzienlijke gewichtsbesparingen, wat belangrijk is in een sport waar elke gram telt.

 

De rol van aerodynamica

Recentelijk is er veel aandacht besteed aan de aerodynamische rol van velgen. Teams zijn begonnen met het implementeren van verfijnde ontwerpen, met specifieke 'spaak' configuraties en vormen die de luchtstroom rond en door de velg optimaliseren. Dit heeft niet alleen invloed op de koeling van de remmen, maar ook op de algemene luchtweerstand van de auto.

 

2021 en daarna: grotere velgen

Tot 2021 maakten Formule 1-teams gebruik van 13-inch velgen. Vanaf 2022, met de invoering van nieuwe regels, werd er overgeschakeld naar 18-inch velgen. Deze overstap kwam voort uit verschillende overwegingen. Deze verandering had meerdere redenen:

 

 

Velgen in de Formule 1 zijn veel meer dan alleen een steun voor de banden. Ze zijn het resultaat van tientallen jaren van technologische ontwikkeling en innovatie, en spelen een rol in de prestaties en strategie van een team. De continue evolutie van deze component toont de vastberadenheid en vindingrijkheid van F1-teams in hun zoektocht naar perfectie op het circuit.


 

Als we het hebben over innovatie en de drang naar perfectie, kunnen we niet voorbijgaan aan de kwaliteit en expertise van bedrijven buiten de Formule 1. Bij Hoogendoorn Wheels hebben wij een breed assortiment auto velgen die niet alleen prestatiegericht zijn, maar ook een geweldige uitstraling hebben. Benieuwd naar de autovelgen die bij Hoogendoorn Wheels verkrijgbaar zijn? Bekijk dan alle autovelgen en laat je verrassen door ons uitgebreide assortiment. Toch liever contact opnemen of een afspraak inplannen? Dat is ook geen probleem!                    

Wij staan voor je klaar!

Bekijk onze vestiging
Hoogendoornwheels