Bandenspanningscontrolesysteem (TPMS)

Het TPMS is een bandenspanningscontrolesysteem waarmee alle nieuw verkochte auto’s sinds november 2014 verplicht mee worden uitgerust. Dit kan een indirect of een direct systeem zijn. De verschillen en gebruiksvoorzorgen van beide uitrustingen leggen we h

HOOGENDOORNWHEELS HEEFT VOOR IEDERE AUTO EEN PASEND PROGRAMMA EN ZORGEN DAT HET PROBLEEMLOOS WERK

BANDENSPANNINGSCONTROLESYSTEEM:

De bandenspanning is een belangrijke veiligheidsfactor van de auto. De vaakst voorkomende bandenschade is te wijten aan geleidelijk spanningsverlies. Dit spanningsverlies wordt door de bestuurders van het voertuig vaak te laat opgemerkt. Een te lage bandenspanning leidt tot een verhoogd brandstofverbruik en slechte rijprestaties. Ook een verhoging van de bandentemperatuur en een sterkere slijtage zijn hier gevolgen van. De band kan plotseling klappen als gevolg van een lage bandenspanning. Dit vormt een enorm veiligheidsrisico voor alle inzittenden. Daarom zijn bandenspanningscontrolesystemen (TPMS) sinds november 2014 verplicht voor alle nieuwe voertuigen in de EU.

Ook de universele onderdelenhandel biedt verschillende systemen ter aanvulling aan. Bandenspanningscontrolesystemen bewaken de bandenspanning en de bandentemperatuur. TPMS is al langer op de markt beschikbaar, vooral in voertuigen van de topklasse. In de Verenigde Staten zijn ze al meerdere jaren verplicht in nieuwe voertuigen. Het is dus tijd dat elke werkplaats vertrouwd raakt met dit onderwerp. Het TPMS systeem kan door een gebrekkige kennis reeds bij de wielvervanging beschadigd raken.

Men maakt een onderscheid tussen twee fundamenteel verschillende systemen: de indirecte en de directe bandenspanningscontrolesystemen.


Indirect bandenspanningscontrolesysteem

Bij de indirect metende systemen gebeurt de spanningscontrole met behulp van de ABS-sensoren van het voertuig. De ABS-stuureenheid herkent het spanningsverlies van een band door een gewijzigde rolomvang. Een band met een lage luchtdruk maakt meer omwentelingen dan een band met een correcte luchtdruk. Deze systemen werken echter niet zo nauwkeurig als direct metende systemen. Bovendien is er een spanningsverlies van ca. 30% nodig alvorens er een waarschuwingsmelding komt.

Het voordeel ligt in de relatief gunstige prijs, aangezien er veel reeds aanwezige voertuigcomponenten kunnen worden gebruikt. Er is enkel een aangepaste ABS-software en een extra weergave op het dashboard nodig.

INDIRECT-BANDEN-SPANINGSCONTROLLE-SYSTEEM-ABS-HOOGENDOORNHWEELS


De functie van een direct bandenspanningscontrolesysteem

De direct metende systemen zijn veel nauwkeuriger, maar ook uitgebreider en dus duurder. Hier is in elk wiel een sensor met batterijvoeding geplaatst. Deze meet de temperatuur en de spanning van de band en geeft de meetwaarden draadloos door aan de TPMS-stuureenheid of de weergave-eenheid. Een of meerdere antennen zorgen voor de overdracht van het draadloze signaal.

Directe systemen vergelijken de bandenspanning met een in de TPMS-stuureenheid geregistreerde referentiewaarde. Het voordeel hiervan is dat ook spanningsverliezen van meerdere banden tegelijkertijd kunnen worden herkend. Daarom kan het na een bandenwissel noodzakelijk zijn om een nieuwe vereffening (kalibratie) of een nieuwe codering van de sensoren uit te voeren.

Een ander nadeel van de direct metende systemen is dat de batterijen na ca. 5 - 10 jaar moeten worden vervangen. Aangezien de batterijen naargelang de fabrikant samen met de sensoren een eenheid vormen, betekent dit vaak een volledige vervanging van de sensoreenheid.

Een nodige batterijvervanging wordt door de weergave-eenheid tijdig aangegeven en kan dus niet tot een plotse systeemuitval leiden. Bij het wisselen van zomer- naar winterbanden moet erop worden gelet dat er extra wielsensoren moeten worden aangebracht of dat de aanwezige sensoren moeten worden omgebouwd. Er moeten enkele belangrijke punten in acht worden genomen om bij de bandenmontage geen beschadigingen of werkingsstoringen te veroorzaken.

INDIRECT-BANDEN-SPANINGSCONTROLLE-SYSTEEM-ABS-TPMS-HOOGENDOORNHWEELS

 

Hoogendoornwheels biedt niet alleen een uitgebreid assortiment aan bandenspanningscontrolesystemen, maar ook de deskundige kennis om deze correct te installeren en te onderhouden. Of u nu kiest voor een indirect of direct systeem, onze specialisten staan klaar om u van dienst te zijn. Zorg voor de veiligheid van uw auto en uw inzittenden door te kiezen voor een betrouwbaar bandenspanningscontrolesysteem van HoogendoornHweels.

Wilt u meer weten over onze producten of diensten? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur ons een e-mail, bezoek onze showroom voor een persoonlijk gesprek of neem een kijkje op onze contactpagina voor meer informatie. Bij Hoogendoornwheels zorgen we ervoor dat uw auto altijd in topconditie is. We kijken uit naar uw bericht of bezoek!

Wij staan voor je klaar!

Bekijk onze vestiging
Hoogendoornwheels